Het Titleist Performance Institute (TPI) is opgericht in 2003 en is ’s werelds grootste kenniscentrum voor de begeleiding van de actieve golfer. Guido Loning, Naud Bank en Harbor Gym zijn lid van TPI en mogen gebruik maken van alle kennis en opleidingen die het TPI tot haar beschikking heeft. 

Meest effectieve golfswing 

Het TPI heeft in de loop der jaren vele golfers bestudeerd en een grote hoeveelheid gegevens verzameld over spelers van alle speelsterkten, leeftijden, soorten lichaamsbouw en fitheidsniveaus. Met behulp van deze gegevens heeft het Titleist Performance Institute in kaart gebracht hoe de meest effectieve golfswing ontstaat en welke rol het lichaam daarbij speelt. Denk daarbij aan lichaamsbouw, kracht, conditie en ook aan bijvoorbeeld lichamelijke beperkingen. Ook zijn de bewegingen in beeld gebracht die juist een averechts effect kunnen hebben op de golfswing en op den duur kunnen leiden tot blessures. 

Doelstelling Titleist Performance Institute 

Het TPI heeft als doelstelling kennis te verspreiden over hoe professionele golfers en recreatieve spelers hun golfswing kunnen verbeteren door hun lichaam goed in te zetten. Er bestaat volgens het TPI niet één beste golfswing, maar eerder een groot aantal verschillende goede manieren. Elke golfer heeft echter één meest efficiënte golfswing en die is gebaseerd op zijn of haar fysieke vermogen. Om te bepalen welk type golfswing voor u optimaal is, raden wij u aan om de TPI screening te doen. U kunt de screening doen als onderdeel van de Fysieke Golftraining of als losse test. De start van onze Fysieke Golftraining is de TPI-screening. Hiermee kunnen we uw fysieke conditie in kaart brengen en uw golfswing beoordelen. De screening bestaat uit: 

  • • Een assessment van de golfswing-analyse 
  • • Een algemene indruk van uw gezondheid 

Voor een complete fysieke screening bekijken we zowel uw stabiliteit, mobiliteit en ‘motor control’ als uw kracht en uithoudingsvermogen. 

Body-swing connection 

Een belangrijk uitgangspunt van de TPI-screening is de ‘body-swing connection’ wat inhoudt dat uw fysieke (on)mogelijkheden voor een belangrijk deel bepalen hoe u de golfswing uitvoert. Hierbij kijken we naar drie onlosmakelijke componenten van een soepele golfswing: uw stabiliteit, mobiliteit en coördinatie

Dit zijn echter niet de enige pijlers die in de golfsport tellen. De nieuwe generatie golfers zorgen voor zowel een mentale als fysieke conditie. Hierdoor is de samenwerking tussen golfprofessionals en TPI-fysiotherapeuten steeds belangrijker en intensiever geworden. 

Belangrijke aspecten TPI-screening 

Er zijn diverse belangrijke aspecten bij een TPI-screening te herkennen. Zo wordt onder andere de mobiliteit gemeten met de ‘overhead deep squat-test’ een belangrijke test uit het TPI-concept. Uit de gegevens die met een TPI-screening worden verzameld, blijkt dat een niet goed uitgevoerde squat een belangrijke voorspeller is voor diverse golf fouten (zie bijlage) 

Uit onderzoek blijkt dat 45% van de golfamateurs (18.994 respondenten) moeite heeft met de squat. Met de TPI-test ziet u niet alleen hoe uw squat scoort maar krijgt u ook verbetertips. 

Fysieke Golftraining – voor een soepele swing 

De Fysieke Golftraining van Harbor Gym is een golf-fitnessprogramma voor zowel beginnende als ervaren golfers. Met dit programma werkt u aan uw conditie en kracht en u verbetert uw golfswing zodat u fit en sterk kunt beginnen met het verbeteren van uw golfhandicap. 

Programma 

We beginnen de Fysieke Golftraining met een uitgebreide TPI-screening van uw algehele fysieke conditie, gebaseerd op de uitgangspunten van het gerenommeerde Titleist Performance Institute. Op basis van uw testresultaten stellen wij (Guido Loning, Naud en de TPI trainers vban Harbor Gym) een persoonlijk programma voor u samen. Dit bestaat uit een serie trainingssessies waarin u werkt aan uw persoonlijke doelstellingen. Denk daarbij aan fitnesstraining gericht op het verbeteren van de golfswing inclusief de juiste lichaamshouding. 

Het programma wordt afgesloten met een eindevaluatie en, indien gewenst, een terugkoppeling naar uw golfleraar. Niets staat dan een perfecte swing nog in de weg. 

Met de Fysieke Golftraining: 

  • • Leert u hoe u uw lichaamsbouw en lichamelijke conditie het beste kunt inzetten bij het golfen 
  • • Kunt u (weer) klachtenvrij golfen 
  • • Voorkomt u blessures 
  • • Leert u verder te slaan 
  • • Krijgt u meer plezier in het golfen 
  • • Verbetert u uw score 
×Chat met ons via Whatsapp